Основни забележителности на Русия

ТОП-44 Основни забележителности на Русия: къде да отидем и какво да видите, снимки с описания.

Кратко описание

Руската федерация е държава, разположена в Източна Европа и Северна Азия. По площ страната е на първо място в света.

Богатата история и култура на многонационалната държава, множеството исторически паметници, живописните пейзажи и местното руско гостоприемство привличат все повече туристи всяка година.

1. Червения площад и Държавния исторически музей (Москва)

Основни забележителности на Русия

Червеният площад е сърцето на столицата на Русия, известно дори на тези, които никога не са били в тази страна. Това е визитна картичка на Москва и най-посещаваното място.

Първото споменаване на площада датира от 15 век. В онези древни времена се е наричал Торг, тъй като първоначално е бил пазарен център.

Архитектурен ансамбъл, който включва исторически значими обекти, които са под закрилата на ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

Най-големият национален музей (Държавен исторически музей) е построен на Червения площад през 1883 г. Издигането на величествена сграда в стария руски архитектурен стил отне 8 години.

Към днешна дата Държавният исторически музей е признат за един от най-големите в Европа.

Колекциите на музея включват милиони експонати. Експозицията обхваща почти всички области от историята на страната. Тук се намират отделите по история на костюмите, оръжията, скъпоценните камъни, книжния фонд, керамика, стъкло и много други. Голям интерес представляват артефактите, донесени археологически експедиции, с които музеят се попълва всяка година.

2. Петерхоф (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

В западната част на Санкт Петербург, на 30 км от центъра на северната столица, се намира квартал Петродворцов. Десетки хиляди туристи идват тук всяка година, за да се полюбуват на дворцовите и паркови ансамбли: Петерхоф, Ораниенбаум, Константиновски дворец.

Петерхоф на немски означава дворецът на Петър. Дворцово-парковите ансамбли се изграждат и формират в продължение на два века. По време на Втората световна война Петерхоф страда от вражески набези. Възстановяването на архитектурни композиции започва през 1944 г. и продължава и до днес на някои обекти.

Петерхоф е известен не само с безупречни примери за архитектурни стилове от различни времена: барок, необарок, класицизъм, неоготика; но и една от най- големите системи от фонтани в света. В Петерхоф има повече от 140 действащи фонтана с изключителна красота.

3. Езерото Байкал (Иркутска област)

Основни забележителности на Русия

Най-популярната атракция в Сибир е езерото Байкал, истински скъпоценен камък на Иркутска област и цяла Русия. Байкал е най-дълбокото езеро в света и най- чистото. През чистите езерни води се вижда ясно дъното. Дълбочината на езерото е 1642 м.

Живописните пейзажи на крайбрежието привличат туристи по всяко време на годината. Особено популярни са остров Олхон, крайбрежните села Слюдянка и Листвянка.

Езерото се намира в Централна Азия и условно разделя Бурятия и Иркутска област. В Бурятия, на брега на езерото Байкал, има големи селища Максимиха и Енкалук.

4. Долината на гейзерите (полуостров Камчатка)

Основни забележителности на Русия

Пътувайки из Камчатка, не може да не посетите Долината на гейзерите, разположена в биосферния резерват Кроноцки. По отношение на площта мястото на гейзерите е едно от най-големите в света и единствената подобна атракция в Евразия.

Уникалното природно творение е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Самоизследването на чудото на природата е строго ограничено. Туристите могат да се любуват на уникалната долина, в която има повече от 40 гейзера, само от хеликоптер. Такава екскурзия ясно показва величието и силата на природата.

5. Ермитаж (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Преди Октомврийската революция от 1917 г. сегашният Държавен Ермитаж се нарича Имперски музей. Музейният комплекс е вторият по големина музей на изкуствата в света.

Основател на Музея за история, изкуство и археология е Екатерина II през 1764 г. Началото на Ермитажа е положено благодарение на колекцията от предмети на изкуството, придобити от императрицата насаме.

През стоте години на своето съществуване експозицията на предмети на изкуството нарасна значително и се наложи изграждането на допълнително пространство. Така се появява Новият Ермитаж, който отваря врати за туристи през 1852 година.

Към днешна дата музейният комплекс се състои от 6 сгради, основната от които е Зимният дворец. Най-богатата колекция на Ермитажа има около 3 милиона експоната, които разказват за развитието на изкуството от каменната ера до наши дни. Експозицията на музеите включва световноизвестни произведения на велики майстори от различни страни и епохи.

6. Мамаев Курган (Волгоград)

Основни забележителности на Русия

В централната част на град Волгоград, който се намира на брега на Волга, се намира най-големият комплекс в света, посветен на Великата отечествена война. Повече от милион туристи, включително руснаци, идват тук всяка година. Руснаците смятат за свой свещен дълг да отдадат почит на паметта на великия подвиг на съветския народ в борбата срещу фашизма.

Произходът на името на могилата все още се смята за спорен въпрос. Най-вероятно името идва от татарската дума «бугор». Височината ви позволява да контролирате целия град, така че по време на битките той винаги е бил стратегически обект.

В началото Мамаев курган се наричаше височина 102,0. По време на отбраната на Сталинград (както се наричаше Волгоград по време на войната) задържането на височината беше въпрос на живот и смърт. Ожесточената борба за могилата продължила 135 дни.

През 1967 г. на Мамаев курган е открит мемориален комплекс, в центъра на който е паметникът Родината зове. Женска фигура с меч с височина 85 метра е най голямата монументална скулптура в света.

По периметъра на ансамбъла-паметника са погребани над 35 000 бойци. Монументалната композиция на открито дава възможност да се разбере мащабът на човешките загуби и силата на руския воин в борбата за родната земя.

7. Казански Кремъл (Казан)

Основни забележителности на Русия

Ансамбълът на Казанския кремъл е историческа забележителност на Русия, разположена в столицата на Република Татарстан, в Казан. Археологическите проучвания доведоха до извода, че първото селище на мястото на сегашния музей-резерват е построено през XII-XIII век и е кръстено на крепостта Българ.

Комплексът включва белокаменния Кремъл и редица исторически сгради, представляващи културната ценност на страната. Днес Казанският Кремъл е официалната резиденция на президента на Татарстан.

Един от най-интересните исторически паметници на ансамбъла е осеметажната кула Сююмбике с проходна арка за преминаване на превозни средства. С тази кула е свързана легендата за нещастната любов на красивата Сююмбике. Тази легенда обяснява наклона на сградата, която много туристи намират за подобна на Наклонената кула в Пиза. Отклонението на конструкцията от вертикалата е 2 метра.

На територията на историческия комплекс за хилядолетието на Казан е издигната главната джамия на Татарстан Кул Шариф на мястото на мюсюлманско светилище, разрушено през 1552 г.

8. Държавна Третяковска галерия (Москва)

Основни забележителности на Русия

Филантропът индустриалец Павел Третяков, който произхожда от бедно търговско семейство, се интересува от колекциониране на картини на руски художници, а брат му Сергей събира произведения на западноевропейски майстори.

През 1856 г. Павел Третяков основава художествена галерия. През 1892 г., когато колекцията на патрона вече наброява повече от 1500 произведения, той я прехвърля в собственост на град Москва.

След Октомврийската революция колекцията се попълва с конфискувани картини от частни колекции и музеи. През 1985 г. е основан музейният комплекс Нова Третяковка, като се присъедини към музея Държавната художествена галерия на Кримски вал.

Сградата на художествения музей, построена през 1906 г.,е под държавна закрила като исторически обект. Самият музей представя на посетителите повече от 180 хиляди произведения на изкуството: картини на художници, скулптурни композиции, бижута, датирани от периода от 11-ти до 20-ти век.

9. Красная поляна (Сочи)

Основни забележителности на Русия

Село Красная поляна се намира на 64 км от централния район на Сочи, заобиколено от планински върхове. Ски курортът е многоетажен комплекс с дълъг ски сезон: от декември до май.

До 2014 г. тук беше подобрен планинският клъстер за Олимпийските игри. В допълнение към ски ваканциите, планинският туристически център на Газпром предлага на посетителите всякакви дейности на открито в живописните околности на Сочи.

Интерес за туристите представляват още Гръцката църква и параклисът Света Харалампия, краеведският музей, долмени, природни музеи, царската ловен хижа.

10. Большой театр (г. Москва)

Основни забележителности на Русия

Особый интерес для гостей столицы представляет Большой театр, один из самых значимых среди театров оперы и балета в мире. Здание основано в 1776 году. На первый взгляд, посетитель даже не осознает насколько велик этот театр. Есть ряд различных зданий, которые принадлежат комплексу. Главный дом имеет семь этажей, а также пять этажей под землей. Всего в Большом театре работает более 3000 человек, и только около 200 из них – балерины и танцоры.

Театр представляет на суд зрителей экспериментальные постановки, и великие спектакли, ставшие Золотым фондом оперного и балетного искусства.

11. Въжени мостове във Владивосток (Владивосток)

Основни забележителности на Русия

Забележителностите на столицата на Приморие могат да се нарекат само исторически. Идеята за изграждане на мостове, които биха могли да свържат частите на Владивосток, разделени от Източния Босфор и залива Златния Рог, се зароди преди два века и беше реализирана едва в началото на 2000-те.

Днес Руският и Златният въжени мостове гордо се издигат във Владивосток. Туристическите агенции организират обиколки на забележителности с посещение на мостове и разходка с шлеп, за да запознаят туристите със забележителностите на града.

Руският мост, благодарение на педя от 1104 м и височината на пилоните от 324 м, е включен в Книгата на рекордите на Гинес.

12. Архитектурен ансамбъл Кижи (Петрозаводск)

Основни забележителности на Русия

Кижи е архитектурно-исторически музей, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Намира се близо до град Петрозаводск в Карелия.

В допълнение към издигнатите сгради тук бяха донесени параклиси, къщи, стопански постройки от всички райони на Заонежие. Храмовете на територията на резервата са обединени в Спасо-Кижския патриаршески комплекс.

Трябва да посетите Кижи Погост не само, за да се запознаете с примерите на дървената архитектура, но и да се запознаете с необикновената красота на карелските пейзажи, многобройните сини езера и островърхи ели, почиващи на върха на облаците.

13. Шикани в Башкирия (Башкирски Урал)

Основни забележителности на Русия

Шихани в Башкирия са четири единични планини, изпънати във верига по протежение на река Белая, близо до град Стерлитамак. Планините са останки от ранен пермски бариерен риф. По време на развитието на скалата има останки от безгръбначни, които са лежали тук от древни времена.

Образуванието се състои от четири планини:

 • Торатау;
 • Кущау;
 • Юрактау;
 • Шахтау.

Планината Шахтау е почти напълно демонтирана от предприятието «Сода».

14. Кунгурска пещера (град Кунгур)

Основни забележителности на Русия

Най-популярните забележителности на Русия са ледената пещера Кунгур, която с право се смята за гордостта на Урал.

В село Филиповка, в покрайнините на Кунгур, се намира една от най-големите пещери, която образува комплекс с Ледената планина. Описанията на пещерата от 1703 г. подсказват, че е била известна от незапомнени времена.

Гротите на пещерите удивляват с красотата си. Много езера периодично се покриват с кора от разтопен калцит и гипсови кристали, която прилича на тънък слой тинен лед.

15. Катедралата Василий (Москва)

Основни забележителности на Русия

Една от най-забележителните забележителности на столицата е катедралата Свети Василий, построена в периода от 1555 до 1561 година. Православната църква е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се състои от 11 параклиса.

Основателят на катедралата е Иван Грозни, насрочен за строителство, за да съвпадне с победите в битките за превземането на Казан. Храмът е пример за руска шатрова архитектура. Той е прехвърлен в Държавния исторически музей, а в стените му е изложена музейна експозиция.

16. Музей-резерват Царское село (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Три дворцово-паркови ансамбъла, обединени в музей-резерват с национално значение, се наричат Царско село. Тази атракция се намира в град Пушкин (Санкт Петербург).

Комплексът от 18-19 век включва паркове с дворци и павилиони:

 • Екатеринински;
 • Александровски;
 • Баболовски.

Пейзажният английски парк, Старата градина и Големият дворец, включени в Екатеринински дворцово-парков ансамбъл, са кръстени на императрицата. Комплексът включва Адмиралтейството (група сгради), павилиона Ермитаж и павилиона Грото, посветен на морските въпроси. Най-известната стая в двореца Екатерина е Кехлибарената стая.

17. Златен пръстен на Русия (градове в Североизточна Русия)

Основни забележителности на Русия

Туристически маршрут, наречен Златният пръстен на Русия, ще ви помогне да посетите няколко града на Североизточна Русия наведнъж и да видите историческите забележителности на Русия — архитектурни паметници и центрове на народни занаяти.

За начална точка на тръгване се счита Ярославъл. В тази връзка в града е монтиран чугунен знак за нулев километър. Този знак има своя собствена история, която датира от първата половина на 19 век.

Маршрутът включва:

 1. Ярославъл.
 2. Кострома.
 3. Иваново.
 4. Суздал.
 5. Владимир.
 6. Ростов Велики.
 7. Переславл-Залесски.
 8. Сергиев Посад.
 9. Углич.

Всеки от градовете на «Съюза на Златния пръстен» има богата история и много исторически и архитектурни паметници.

18. Нижни Новгород Кремъл (Нижни Новгород)

Основни забележителности на Русия

В историческия център на Нижни Новгород, при сливането на Ока и Волга, има укрепление — Нижегородският кремъл. Тук са построени паметници, мемориални комплекси, обелиск на Минин и Пожарски, оборудвани са 3 площада и градината на Минин. До наши дни са оцелели стените, дълги 2 км и високи до 22 м, с 13 кули, всяка от които е с историческа стойност и е пример за архитектурата на средновековните укрепления.

На територията на Кремъл в Нижни Новгород е оцеляла само една от многото катедрали — Михайло-Архангелск, построена през 1628-1631 г.

19. Църква Покров на Нерл (1,5 км от с. Боголюбов)

Основни забележителности на Русия

На пешеходно разстояние от село Боголюбово се намира паметник на Владимиро-Суздалската архитектура — белокаменната църква Покров на Нерл.

Изграждането на православна църква, датирано от средата на 12-ти век, става олицетворение на силата и разцвета на Владимиро-Суздалска Рус при Андрей Боголюбски.

Туристите могат да посетят музейната експозиция и сегашния храм. Боголюбовската поляна и църквата Покров са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

20. Крайцер Аврора (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

В историята на страната крайцерът Аврора е една от най-разпознаваемите забележителности, принадлежащи към културното наследство на Русия. Крайцерът се отличи през годините на Кримската и Руско-японската войни.

През октомври 1917 г. е подаден сигнал от тази бойна машина за щурм на Зимния дворец.

Крайцерът, участвал в множество битки, днес приема туристи и ги запознава с музейната експозиция, посветена на историята на морските битки.

21. Манпупунер (Република Коми)

Основни забележителности на Русия

В превод от езика на манси Манпупунер означава малка планина от идоли. Манпупунер се намира в Република Коми между реките Илич и Печора. Предполага се, че на мястото на тези образувания е имало високи скалисти планини, които с течение на времето са били износени от ветрове и дъждове.

Обектът на поклонение на народите манси се състои от твърди шисти. На територията на Печоро-Иличския резерват има мистериозен обект, класифициран като едно от седемте чудеса на Русия. Пътят до тях е доста сложен поради отдалечеността от инфраструктурни съоръжения. Затова администрацията на резервата издава специални пропуски на обучени туристи.

22. Вулкани в Камчатка

Основни забележителности на Русия

Част от огнения тихоокеански пръстен са вулканичните образувания на полуостров Камчатка. Образуването на вулканите се случва в различни геоложки периоди, което определя тяхното разнообразие, разлика във формите и размерите. Точният брой на вулканичните образувания не е известен, така че е общоприето, че има повече от сто от тях.

Сред вулканите на Камчатка има изчезнали, наричани от населението «хълм» или «планина», но има и активни: днес те са 29.

Най-високият вулкан в Азия е Камчатската Ключева Сопка. Височината му над морското равнище е 4750 м и се счита за най-активната на полуострова.

23. Ленски стълбове (Република Якутия)

Основни забележителности на Русия

Природният комплекс от причудливи вертикално издължени скали на брега на река Лена е национален парк и се нарича Ленските стълбове. Изследванията на учените позволиха да се определи периодът на произход на скалата, той датира отпреди 560 — 540 милиона години.

В резултат на археологически разкопки на територията на природния парк са открити доказателства за древно човешко селище, каменни оръдия на труда, къснонеолитни погребения и кости на мамути, бизони и вълнест носорог.

24. Джамия Кул Шариф (Казан)

Основни забележителности на Русия

В столицата на Татарстан за честването на хилядолетието на града през 1996 г. беше завършено изграждането на главната мюсюлманска светиня, поразителна по своя обхват – джамията Кул Шариф.

Днес величествената сграда, построена на територията на Казанския Кремъл, е една от основните забележителности на града.

Кул Шариф е построен в традициите на ислямската архитектура и завършен с гранит и мрамор. Вътре в джамията 1500 души могат да извършват молитви едновременно, а площта пред нея може да побере около 10 хиляди души.

25. Лястовиче гнездо (Ялта)

Основни забележителности на Русия

Замъкът с красивото име Лястовиче гнездо е отличителен белег и емблема на Крим. Уникалността на историческия архитектурен паметник се крие в местоположението му: той е построен върху отвесна скала с височина 40 метра.

През 1878 г. на мястото на модерния замък е имало дървена сграда. Каменната структура в готически стил се появява през 1911 г. създадена от архитекта В. В. Шервуд.

26. Саяно-Шушенская ВЕЦ (река Енисей)

Саяно-Шушенская ВЕЦ

Саяно-Шушенската ВЕЦ е 242 м висок сводово-гравитачен язовир, който ограничава Красноярския край и Хакасия. Той е най-големият по капацитет в Руската федерация.

Язовирът се намира в близост до Саян планина и станция Шушенское, благодарение на което получи името си. Грандиозен по мащаби и уникален по своя начин на генериране на енергия, обектът привлича туристи от различни страни, които искат да изпитат пълния мащаб на използването на природните ресурси.

27. Новгородски Кремъл (Велики Новгород)

Основни забележителности на Русия

Друга важна забележителност на Русия е Новгородският Кремъл, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Разкопките показват, че сградите на античната част принадлежат към втората четвърт на 10 век. Първото споменаване в аналите е от 1044 г.

На мястото на древни сгради е имало Кремъл от 15-ти век с крепостна стена с дължина почти 1,5 км, 3 порти и 12 кули. Не всички елементи от ансамбъла са достигнали до потомците в първоначалния си вид. Някои от кулите са разрушени, а на тяхно място са изградени проходни арки. На територията на Кремъл са запазени 3 църкви и катедралата Света София.

28. Елбрус (Кавказ)

Основни забележителности на Русия

Височината на стратовулкана Елбрус е 5642 м над морското равнище, което го прави най-високата точка в Европа и Русия.

Произходът на името е неизвестен, но се смята, че то е в съгласие с персийската дума, означаваща висока планина. Вулканът е познат на хората от древни времена.

Благодарение на развитата инфраструктура, планината и околностите са популярни сред спортисти, катерачи и туристи, които идват тук за силни усещания.

29. Златни планини на Алтай (регион Сибир)

Основни забележителности на Русия

Три части от планините Алтай, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, се наричат Златните планини на Алтай:

 • Плато Укок;
 • Резерват Алтайски и зона на Телецкото езеро;
 • Природен резерват Катунски и планинската зона Белуха.

Защитената площ е 16178 кв. км. Тук можете да срещнете редки животни: сибирска планинска коза, снежен леопард, алтайски аргар. Пазирикските погребения от желязната епоха са открити в този регион от археолози.

30. Космодрум «Плесецк» (гр. Мирни)

Основни забележителности на Русия

Стратегическият обект на Руската федерация — космодрумът Плесецк се намира в средната тайга зона на Архангелска област. Тук се извършват изстрелвания на безпилотни космически кораби. На северозападната граница на депото е град Мирни, който е жилищен и административен център на Плесецк.

Инфраструктурата на космодрума е разделена на 6 центъра, всеки от които се занимава с изстрелването на определена серия ракети. Има подчинена железопътна линия и обширна мрежа от пътища.

31. Транссибирска железница

Основни забележителности на Русия

Огромен проект от края на 19 век е железопътната линия, която свързва Москва с Далечния изток и Източен Сибир.

Транссибирската железница, исторически наречена Великият сибирски път, е най-дългата в света. Дължината на железопътните линии е 9288 км.

32. Хански дворец (г. Бахчисарай)

Основни забележителности на Русия

Резиденцията на кримските ханове Хан-Сарай, сега известна като Ханския дворец, се намира в кримския град Бахчисарай. Дворцовият комплекс като част от историческия и културен резерват е единственият пример в света на дворцовата архитектура на кримските татари (османски архитектурен стил).

Основата на двореца принадлежи на Сахиб I Гирей и датира от 16-ти век. Комплексът включва множество обекти — от основната сграда и площада до ханското гробище и гробници. Библиотека, бани, джамия, конюшни — всичко това сочи към развитата инфраструктура и богатата култура на кримскотатарския народ.

Основната идея на архитекта е идеята на мюсюлманите за кътче от рая. Днес в залите на Ханския дворец се помещават художествена галерия, изложба на холодно оръжие и културно-исторически музей.

33. Военноморска катедрала Свети Никола (Кронщат)

Основни забележителности на Русия

Морската катедрала «Свети Николай Чудотворец», построена през 1913 г. е последната църква, построена от Руската империя. Строителството на катедралата в архитектурен неовизантийски стил продължи 10 години. Катедралата има няколко пътеки и в момента е активна.

Пространствено-планировъчната структура на катедралата «Св. Никола» до голяма степен повтаря чертите на катедралата «Св. София» в Константинопол. Мраморът е бил широко използван в декорацията. Идеята за строителство е почит към паметта на военноморските офицери, положили живота си за Отечеството. Катедралата получава статут на ставропигиал.

Катедралата Николски е известна с това, че тук почива частица от мощите на Свети Николай Чудотворец. Изложена е музейната експозиция.

34. Галерия Нарзан (Кисловодск)

Основни забележителности на Русия

Началото на галерия Нарзан, построена в неоготически стил, е поставена от дървен кладенец, монтиран на мястото на източник на минерална вода през 1823 г. Така продължи около 30 години.

По плана на княз Михаил Семьонович Воронцов архитектът Самуил Иванович Ъптън създава проект, който съчетава извор с галерия и баня. Осъществяването на идеята отне 3 години, като през 1853 г. тя е завършена.

През 1905 г. над извора е монтиран стъклен купол. В този вид галерия Нарзан съществува и в момента.

35. Музей «Оръжейна палата» (Москва)

Основни забележителности на Русия

Сградата на Оръжейната палата е построена през 1851 г. в руско-византийски архитектурен стил на територията на Московския Кремъл.

В момента експозицията на музея включва повече от 4 хиляди експоната от периода 12-19 век: оръжия, златни и сребърни предмети, колекция от карети, тъкани и дрехи, произведения на Санкт Петербург, Кремъл, северни и чуждестранни майстори.

36. ИПНС (ст. Москва)

Основни забележителности на Русия

ИПНС (Изложение на постиженията на народното стопанство) е вторият по големина изложбен комплекс в Москва, включен в списъка на 50-те най-големи в света. 49 сгради на ИПНС са признати за архитектурни паметници. Най-известните и разпознаваеми от тях са скулптурата «Работник и колхозница», фонтанът «Дружба на народите», Каменното цвете, изложбените павилиони на Украйна и Коми.

Откриването на изложбата се състоя през 1939 г. Единният комплекс ИПНС включва парк Останкино и Главната ботаническа градина.

ИПНС се счита за паметник на съветската епоха, огледало на темповете на развитие на националната икономика и науката.

37. Катедралата на Христос Спасител (Москва)

Основни забележителности на Русия

През 1990 г. на улица Волхонка е открита катедралата на Христос Спасител, точно повтаряща едноименното светилище от 19-ти век. Величествената сграда със златни куполи е построена в руско-византийски стил.

Бившият паметник на архитектурата през 30-те години на миналия век става жертва на сталинската реконструкция и е разрушен. Преди разрушаването храмът е бил културен център на столицата и е играл значителна роля в обществено-религиозното движение.

Катедралата на Христос Спасител е най-голямата катедрала на Руската православна църква и може да побере едновременно до 10 000 енориаши.

38. Новодевички манастир (Москва)

Основни забележителности на Русия

Новодевичският Богородице-Смоленски манастир е основан през 1524 г. от княз Василий III и в продължение на два века е служил като място за лишаване от свобода на кралските особи. Храмът е кръстен в чест на Смоленската икона Одигитрия, в памет на превземането на Смоленск през 1514 г.

Комплексът от сгради е построен в стил московски барок. Архитектурният ансамбъл не е претърпял големи промени от основаването си и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

В момента е действащ женски манастир.

39. Воробьови гори (Москва)

Основни забележителности на Русия

Воробьови гори (бивш Ленински гори) е хълм на десния бряг на река Москва. От началото на XIV век на това място се намира село Воробьево, откъдето идва и името на лесопарка. Археологическите проучвания показват, че още преди настъпването на каменната ера на мястото на селото са съществували древни селища.

В следвоенните години тук е построена сградата на Московския държавен университет.

На територията на Спароу Хилс има кабинков лифт. Всеки турист, идващ в столицата, може да се наслади на панорамна гледка към Москва.

40. Петропавловска крепост (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Крепостта «Петър и Павел «е историческото ядро на Санкт Петербург и се намира на остров Харе. Комплексът от 6 бастиона с 2 равелина и корона е основан през 1703 г.

От 1712 до 1732 г. тук е извършено строителството на катедралата «Петър и Павел», която се превръща в императорска гробница. От 1730 г. е въведена традицията да се отбелязва настъпването на пладне с топовен изстрел от бастиона Наришкин.

В момента на територията на Петропавловската крепост функционира Музеят на космонавтиката и ракетната техника.

41. Исакиевската катедрала (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Исакиевската катедрала е изключителен паметник на късния руски неокласицизъм от средата на 19 век и основната атракция на Санкт Петербург. Има много богата вътрешна украса, която представя всички видове монументално и декоративно изкуство — живопис, скулптура, мозайки и цветна каменна зидария. Основният му иконостас е украсен с колони от малахит и лапис лазули, а на главния олтар има витраж «Христос Воскресе», който се среща рядко в православен храм.

Днес Исакиевската катедрала функционира като музей с периодични църковни служби.

42. Казанска катедрала (Санкт Петербург)

Казанска катедрала

Една от най-големите катедрали в града, катедралата на Казанската икона на Божията майка, се намира на площад Казанская в Санкт Петербург. В архитектурата на сградата хармонично съжителстват два стила: класицизъм и империя.

Строителството на храма е завършено през 1811 г., 10 години след основаването му. След Отечествената война от 1812 г. катедралата придобива статут на паметник на руската военна слава. През 1932 г. става музей на историята на религията и атеизма.

През 2000 г. катедралата е върната на Руската православна църква и получава статут на катедрален храм. На негово име са кръстени улица, площад, мост и остров в северната столица.

43. Лятна градина (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Парковият ансамбъл, наречен Лятна градина, първоначално е бил кралската резиденция. Основан е през 1704 г. по заповед на Петър I, който избра част от остров Усадици за строителство.

Формирането на парковия комплекс е извършено на 7 етапа в периода от 1704 до 2008 г.

Днес Лятната градина е уникален комплекс, който съчетава великолепни пейзажи, мраморни статуи на италиански майстори и множество фонтани.

44. Храм «Спасителя на кръв» (Санкт Петербург)

Основни забележителности на Русия

Катедралата-храм «Спасителя на кръвта» е издигната на брега на канала Грибоедов през 1907 г. Средствата за строителството бяха събрани в цяла Русия.

Храмът е построен на мястото, където през 1881 г. е извършено покушение на Александър II. Изработен в руския архитектурен стил, той се превърна в украса на насипа, органично се вписвайки в облика на града.

Външно архитектурното решение наподобява катедралата Василий Василий, вътре в храма има музей на мозаечното изкуство. Мозайката е създадена по скици на известни художници.